Lipiec to początek solidnych zbiorów w naszych ogrodach. Z grządek znika bób, czosnek, cebula, kalarepy. Jak zagospodarować to wolne miejsce? Co posadzić na grządkach w lipcu, żeby końcem lata cieszyć się kolejny zbiorami własnych warzyw?
Lipiec to dobry termin na przygotowanie rozsady warzyw, które będziemy sadzić za kilka tygodni i zbierać jesienią. Dobrze jest wysiać na rozsady:
- kapustę pekińską
- sałatę
- szczypiorek
- jarmuż
W lipcu możemy z szansą na bardzo dobre zbiory wysiewać wprost do gruntu lub sadzić z przygotowanej/kupionej rozsady warzywa takie jak:
- burak ćwikłowy
- burak liściowy
- cykorię
- fenkuł
- jarmuż
- kapustę pekińską
- koper
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiew
- rzodkiewka
- sałata
- szczypiorek
- cukinia
- fasola szparagowa
- marchew
- szpinak
- ogórki na drugi, późny zbiór
- pietruszka naciowa
Warto wiedzieć, że po zebraniu bobu, fasolki szparagowej, groszku, w ich miejsce dobrze jest wsadzić warzywa kapustne, czyli kapustę pekińską, sałatę, jarmuż itp. Bób, fasolkę szparagową usuwamy, zostawiając w glebie ich korzenie. Są to warzywa, które przyswajają i akumulują azot w glebie. Pisałem już o tym na tym blogu: https://www.ekohortus.pl/dlaczego-nigdy-nie-wyrywam-krzakow-fasolki-szparagowej-i-bobu-z-korzeniami-tylko-obcinam-je-przy-samym-gruncie/
Jeśli w ich miejsce posadzimy warzywa kapustne to już na starcie będą one miały dostęp do obfitych zasobów azotu, którego potrzebują do swojego rozwoju. Podobnie można postąpić z ogórkami, wsadzając je na grządce po bobie lub fasolce szparagowej.
Jeśli nie chcesz już wysiewać kolejnych warzyw, to wysiej rośliny zielone na poplon. Gryka, łubin, facelia błękitna, gorczyca biała, wyka, rzodkiew oleista, koniczyna, groch siewny pastewny, to dobre propozycje na zielony nawóz. Wysiewany je w lipcu a w sierpniu, kiedy urosną, ścinamy przy samej glebie i zostawiamy ścięte jako ściółkę na zimę. Nie pozwólmy aby gleba na naszych grządkach była goła, odkryta, wystawiona na słońce i wysychanie. W takiej glebie nie będzie życia, wody i kiedy w przyszłym roku posadzimy w niej warzywa to nie będą zbyt dobrze rosły.
Co ja posadziłem na grządkach w lipcu 2024 roku?
Zwolniło mi się kilka grządek i postanowiłem je obsadzić. Wysiałem koper, rzodkiewkę, kapustę pekińską, buraki czerwone, ogórki, cukinie. Miałem także przygotowane wcześniej rozsady ogórków i cukini i je także wysadziłem na grządki. Jest szansa, że jeszcze w sierpniu i wrześniu zbierzemy całkiem pokaźne plony.
Tak 10-go lipca 2024 roku wyglądała grządka na której rosła cebula. Czas był już najwyższy żeby ją zebrać, oczyścić grządkę z chwastów i posadzić nowe warzywa.
A tak ta sama grządka wyglądała dzień później. Posadziłem na niej ogórki, w środku między ogórkami fasolkę szparagową i czerwone buraki oraz gdzie nie gdzie posiałem koper. Grządkę zabezpieczyłem siatką, bo niestety, ptaki rozkopują moje grządki i niszczą świeżo wsadzone i wyrastające warzywa. Taka jest cena uprawy warzyw w eko ogrodzie, w żywej, pełnej dżdżownic i innych żywych organizmów glebie.