Mrożona cukinia, idealna na zimę

Jeśli lubisz cukinie i nie wiesz, jak przechować ją na zimę, to ci podpowiem. My wykorzystujemy sporo cukini ale najlepiej smakuje zimą, kiedy za oknem zimno i ponuro. Tylko, że wtedy w sklepach jest droga i zawiera niechciane „dodatki”. Najlepiej mieć taką z własnego ogródka. 

 

# Mrożona cukinia

Lipiec, sierpień i wrzesień to okres zbiorów cukini. Jeden krzak, w sprzyjających warunkach, może wydać nawet 40 owoców. Co zrobić z taką ilością warzyw latem i jak przechować je na zimę? Odpowiedź jest prosta, zamrozić.

Zimą cukinia kosztuje krocie. Widziałem ceny, po 15 zł za kilogram. A latem, z własnego ogrodu, mamy sporo tego smacznego warzywa i zdarzało się do tej pory, że musieliśmy wyrzucać popsute cukinie na kompost. Postanowiłem rozprawić się z tymi dwoma wyzwaniami. Nie marnować własnych, zdrowych warzyw i nie kupować cukini zimą. 

     1. Cukinia do mrożenia.

Jakie owoce cukini są dobre do mrożenia? Nie za duże, bo wtedy są smaczniejsze i nie mają tak dużo pestek w sobie. Każdy powinien sam dobrać odpowiednią wielkość owoców, jakie zbiera, ale nie pozwalajmy cukini osiągać ogromnych rozmiarów i polecam zbierać takie, które mają do 1 kg.

Cukinia do mrożenia
Cukinia do mrożenia

 

    2. Przygotowanie owoców

Cukinię po zebraniu, najlepiej w tym samym dniu obieram ze skóry, i myję. Jeśli lubisz skórkę z cukini to wystarczy owoc dokładnie umyć. My wolimy bez skóry, dlatego cukinię obieramy.

Obrana cukinia
Obrana cukinia

 

 


     3. Krojenie cukini przed zamrożeniem

Kolejny krok to pokrojenie cukini. My zazwyczaj wykorzystujemy ją do tofucznicy lub sosów do makaronu więc najwygodniej jest nam pracować z cukinią pokrojoną w kostkę. Jeśli ty wykorzystujesz to zdrowe warzywo w inny sposób, to możesz pokroić ją w plasterki, paski, słupki lub jak tam chcesz. Ja mrożę cukinię pokrojoną w niezbyt drobną kostkę.  

Obrana i pokrojona cukinia
Obrana i pokrojona cukinia

 

     4. Opisanie mrożonki

My mrozimy cukinię w pudełkach plastikowych. Można także w woreczkach strunowych, ale po zużyciu mrożonki łatwiej jest mi umyć pudełko niż woreczek i wykorzystać je ponownie. Woreczki zazwyczaj po jednym, maks dwóch mrożeniach lądowały w koszu.

Po przygotowaniu warzywa, dodaję jeszcze opis, co jest w pudełku i kiedy zostało zamrożone. Kartkę zawijam w kawałek folii spożywczej. Wtedy nie zamoknie, nie przyklei się do cukini i po wyjęciu mrożonki z zamrażarki bez problemu możemy ją oddzielić od cukini.

Podpisana cukinia
Podpisana cukinia

     

     5. Wykorzystanie mrożonej cukini

Jak już wspominałem, my wykorzystujemy cukinię głównie do sosów i tofucznicy, czyli wcześniej ją trochę podsmażamy. Zamrożone warzywo wystarczy wyjąć z zamrażarki, wysypać na patelnię i podsmażyć. Cukinia jest wcześniej umyta, pokrojona więc gotowa do dalszej obróbki. 

Mrożona cukinia
Mrożona cukinia

 

Jeśli nie wiesz, co zrobić z nadmiarem cukini to polecam trochę jej zamrozić. Na początek może to być niewielka ilość, dla testu, czy uda się wykorzystać taką mrożonkę zimą. Jak będzie ok, to za rok zamrozisz więcej. Po co przepłacać zimą za warzywa, kiedy możemy mieć zdrowe, z własnego ogródka i prawie za darmo, we własnej zamrażarce?

 

Postaw kawę

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
EKO Hortus -Bio, Eko zdrowe warzywa
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.