Najlepsze bułki domowe – prosty przepis

Tym razem przedstawiam prosty przepis na domowe bułki, które każdy może wypiekać w swoim piekarniku. Codziennie świeże, cieplutkie, pachnące bułeczki, w sam raz na wspólne śniadanie. Bez chemicznych dodatków, polepszaczy smaku i innego gó–a, tj.  świństwa.

 

Na blogu opublikowałem już wpis, jak wypiekam domowy chleb. Link do tego wpisu znajduje się tutaj >>>. Tym razem opiszę, jak wypiekam domowe bułki. U nas w domu jest tak, że chleb mamy w weekendy, a bułki w tygodniu, bo łatwiej jest do pracy i szkoły przygotować kanapkę z bułki niż chleba. 

# Składniki

Do wypieku domowych bułek nie trzeba nic specjalnego. Na 10 bułek, które zazwyczaj wypiekam, potrzeba:

  • 300 ml ciepłej wody
  • 1/3 kostki drożdży lub 8 g drożdży suszonych
  • 600 gram mąki (Ja mieszam mąkę pszenną z pełnoziarnistą)
  • łyżka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego

 

# Przygotowanie ciasta i pieczenie bułek

 

  1. Do miski wlać wodę, wsypać cukier, sól i drożdże
  2. Zaczyn wymieszać, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą
  3. Odstawić zaczyn na kilka minut, aż drożdże zaczną „pracować”
  4. Dodać mąkę i opcjonalnie inne przyprawy (ja często dodaję trochę suszonego czosnku i zioła prowansalskie).
  5. Wyrobić ciasto, które nie powinno się kleić do rąk, ale też nie powinno być zbyt suche
  6. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać oliwę z oliwek i wymieszać ją z ciastem.
  7. Odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia
  8. Po upływie tych 30 minut należy odpowietrzyć ciasto, mieszając je przez chwilę.
  9. Następnie należy podzielić ciasto na 10 części i uformować z nich placki w kształcie bułek. Ja robię płaskie, okrągłe placki z ciasta o grubości około 1,5 cm. 
  10. Ułożyć bułki na blaszce, na papierze do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut.
  11. Po upływie tego czasu wstawić blaszkę z bułkami do zimnego piekarnika, mniej więcej na środek. Włączyć piekarnik, nastawić grzanie na dolną i górną grzałkę, temperaturę na 200 stopni Celsjusza.
  12. Czas wypiekania bułek to 25-27 minut, w zależności od tego, czy  lubimy mniej czy bardziej przypieczone.
  13. Wypieczone bułki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
 



 

Wiem, że ciepłe, pachnące bułeczki kuszą, żeby posmarować je masłem i zjeść. Ale lepiej zostawić bułki aż wystygną, bo kiedy są gorące, to mimo, że wyjęte z piekarnika, dopiekają się jeszcze w wysokiej temperaturze.

Przygotowanie domowego pieczywa nie jest trudne. Nawet nie jest czasochłonne, bo kiedy zrobimy ciasto i odstawimy je do wyrośnięcia, to możemy robić inne rzeczy. Trzeba tylko pamiętać o nastawieniu minutnika, żeby nie zapomnieć o rosnącym cieście.

Minusem takich samodzielnie wypieczonych bułek jest to, że szybko znikają i często trzeba robić kolejną porcję pieczywa. No i nie mają konserwantów, więc po 3 dniach nie nadają się już do jedzenia. Lepiej robić mniej a częściej, niż za dużo i później wyrzucać. My od 2020 roku nie kupujemy pieczywa w piekarni. Wypiekamy je sami, w domu. Nie tracimy czasu na wizyty w piekarni, nie przepłacamy i mamy świeże, ciepłe pieczywo kiedy tylko chcemy. Polecam spróbować choć raz przygotować pieczywo w domu. Odechce wam się sklepowego chleba. 

Woda, cukier, zioła i suszony czosnek
1/3 kostki drożdży
Dodajemy sól
Mieszamy zaczyn
Dodajemy mąkę
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia
Odpowietrzamy ciasto i formujemy bułki
Domowe bułki
Domowe, gorące bułki wyjęte z piekarnika

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
EKO Hortus -Bio, Eko zdrowe warzywa
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.