Pyszny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym

Ten wpis to przepis na domowy chleb, pachnący i chrupiący, pieczony w naczyniu żaroodpornym. Pięć składników, trochę cierpliwości, co nieco chęci i mamy ciepły chleb. Bez dodatków, spulchniaczy i konserwantów.

 

Od ponad dwóch lat, czyli od kiedy świat usłyszał o Covidzie, nie kupujemy już pieczywa w piekarni. Samodzielnie wypiekamy bułki i chleb. To nic trudnego. Wystarczą dobre chęci, trochę pracy i pieczywo gotowe.

Początki były trudne bo nie wszystko wychodziło mi jak trzeba, ale obecnie przygotowanie domowego chleba nie stanowi problemu.

Wypiekałem chleb i bułki zarówno na drożdżach jak i na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Tym razem przedstawiam przepis na domowy chleb na drożdżach.

# Co nam jest potrzebne do wypieku chleba?

 

  • 300 ml ciepłej wody
  • 600 gram mąki ( ja mieszam białą pszenną z pełnoziarnistą)
  • 1/3 kostki drożdży (lub 7g drożdży suszonych)
  • dwie łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • suszony czosnek, przyprawy (opcjonalnie)

 

Poza składnikami na ciasto potrzebujemy jeszcze

  • naczynie żaroodporne
  • miska w której będziemy wyrabiać ciasto
  • piekarnik

 

# Przygotowanie ciasta na chleb

 

  1. Do miski wlewamy 300 ml ciepłej wody. Równie dobrze może to być mleko. 
  2. Do wody wrzucamy drożdże, cukier, sól i ewentualnie inne przyprawy i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Ja często dodaję suszony czosnek i zioła prowansalskie. (W tym wpisie przeczytasz, jak robię suszony czosnek)
  3. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  4. Do rozczynu drożdży dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Musi ono być “mokre”, ale nie może się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki. Ja używam 150 gram mąki pszennej, pełnoziarnistej i 450 gram białej mąki pszennej.
  5. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy, aż oliwa połączy się z ciastem. 
  6. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby wyrosło.
  7. Po 30 minutach “odpowietrzamy ciasto”, uderzając w nie ręką i ponownie mieszając, żeby usunąć z niego powietrze. Ciasto odstawiamy na kolejnej 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. W międzyczasie, włączamy piekarnik, grzanie grzałki z góry i z dołu. Temperatura 200 stopni Celsjusza. W piekarniku powinno się znajdować naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec chleb, ponieważ ciasto będziemy wkładać do gorącego naczynia żaroodpornego. Proponuję nagrzewać naczynie z otwartą pokrywką. Ja robię tak, że po “odpowietrzeniu” ciasta czekam 15 minut, włączam piekarnik, który u nas nagrzewa się około 15 minut do 200 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik się nagrzeje, to minie czas wyrastania ciasta.
  9. Po 30 minutach od odpowietrzenia ciasta powinniśmy mieć gorący piekarnik a w nim gorące naczynie żaroodporne i wyrośnięte ciasto chlebowe. 
  10. Ciasto należy obsypać z jednej strony mąką, żeby nie przykleiło się do naczynia w którym chleb będzie wypiekany. Kolejny krok to ostrożne włożenie ciasta do naczynia żaroodpornego, obsypaną mąką stroną na dno. Zamykamy pokrywkę i wypiekamy chleb przez około 30 minut.
  11. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego i wypiekamy chleb przez kolejne 20 minut. Odsłonięcie chleba od góry pozwoli na delikatne przypieczenie się skórki i chleb będzie chrupiący.
  12. Po około 50 minutach pieczenia wyjmujemy chleb z piekarnika i naczynia żaroodpornego na deskę lub inną podkładkę, która ochroni blat kuchenny przed wysoką temperaturą.
  13. Gorący chleb zostawiamy do wystygnięcia. Wiem, zapach i smak ciepłego chleba kuszą, żeby odkroić piętkę i zjeść. Ale trzeba pamiętać, że gorący chleb, wyjęty z piekarnika dopieka się jeszcze jak stygnie. 
  14. Kiedy bochenek chleba ostygnie możemy delektować się jego smakiem i zapachem. 
  15. Musisz wiedzieć, że domowy chleb nie zawiera polepszaczy, spulchniaczy ani konserwantów więc zbyt długo nie możemy go przechowywać. Z doświadczenia wiem, że okres przydatności do jedzenia to maksymalnie 3 dni. Później chleb może się zepsuć. Ale u nas nie zdarzyło się jeszcze, żeby domowy chleb wytrzymał dłużej jak 2 dni.
  16. Smacznego!

A tutaj relacja zdjęciowa, jak krok po kroku przygotowuję domowy, pyszny chlebek.

 

 



 

# Koszt domowego chleba

Nie wiem, ile obecnie kosztuje chleb w piekarni, bo od dwóch lat mnie tam nie widzieli, więc nie mam z czym porównać cen, ale mogę oszacować, że domowy chleb to koszt:

  • drożdże 1/3 kostki – 30 groszy
  • mąka dobrej jakości – 3 zł
  • sól, oliwa, cukier – 50 groszy
  • prąd do zasilania piekarnika – 1 zł

Łatwo policzyć, że chleb o wadze 600 gram wypiekany w domowym piekarniku to koszt 4,80 zł. (Cena w sierpniu 2022 roku)

Koszt ten można obniżyć stosując tańszą mąkę, uruchamiając piekarnik kiedy mamy tańszy prąd jeśli ktoś korzysta z rozliczenia w dwóch taryfach lub kiedy pracuje instalacja fotowoltaiczna. Największym zyskiem jest jednak to, że wiemy co jemy. Samodzielnie przygotowany chleb bez szkodliwych dodatków chemicznych.

Postaw kawę

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 rok temu

[…] Pyszny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x