Kilka słów o tym, jak uprawiać seler korzeniowy w swoim ogrodzie, żeby mieć obfite plony. Od Nasiona do Zbiorów.
# Właściwości zdrowotne selera korzeniowego
Seler jest bardzo zdrowy i ma wysoką gęstość odżywczą, czyli w małej ilości kalorii dostarcza wielu składników odżywczych.
Seler ma bardzo niską wartość energetyczną, która wynosi 30 kcal/100 g. Wynika to z dużej zawartości wody, która w przypadku selera korzeniowego stanowi 90 % masy.
Seler zawiera błonnik pokarmowy oraz sód, potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, molibden, trochę żelaza, witaminę C, B-karoten, foliany i witaminę K. Zawiera także niacynę, tiaminę i ryboflawinę, witaminę A i E.
Seler to bogactwo przeciwutleniaczy, które dostarczone do naszego organizmu usuwają z niego wolne rodniki. Seler wykazuje właściwości hipolipidemiczne czyli obniża poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi.
Najlepszy jest seler z własnego ogrodu, bez dodatku chemicznych nawozów, pestycydów i innego świństwa, dlatego warto uprawiać go samodzielnie, od nasiona aż do dorodnych warzyw.
# Uprawa selera korzeniowego
Seler korzeniowy jest łatwy w uprawie. Pęd kwiatowy powinien wytworzyć się dopiero w drugim roku uprawy.
Stanowisko: słoneczne lub półcień.
Seler korzeniowy jest odporny na choroby i szkodniki.
Gleba: żyzna, próchnicza, ph 6,5-7,5, mile widziany w niej obornik lub kompost, gdyż seler jest łakomczuchem i lubi sobie “pojeść”.
Seler uprawiamy z rozsady. Nasiona siejemy na wierzch gleby. Kiedy będą miały liść właściwy to pikujemy siewki do osobnych doniczek. Selera nie można pikować głębiej niż wcześniej rósł. Jakość rozsady ma wpływ na późniejszy zbiór warzyw. Im lepsza i silniejsza rozsada, tym lepsze zbiory selera. Przy pikowaniu wsadzamy do ziemi tylko korzeń, nie powinniśmy korzeni podwijać, muszą rosnąć pionowo w dół.
# Przygotowanie rozsady selera
Nasiona selera wysiewamy od połowy lutego do połowy marca.

Nasiona selera wysiewamy na wierzch gleby i nie przykrywamy ich, nawet odrobiną ziemi. Żeby nasiona selera wykiełkowały, muszą mieć ciepło i dostęp do światła.
Wysiewaj tyle nasion ile potrzebujesz selerów, żeby później nie mieć problemów z pikowaniem, upychaniem rozsad na grządkach itp.
Po wysianiu nasion należy je lekko docisnąć, żeby przykleiły się do ziemi. Nie przysypujemy ich !
Czas wschodów: do 3 tygodni.
Odpowiednia temperatura kiełkowania: 21-24 stopnie Celsjusza. Po wykiełkowaniu nasion można zmniejszyć temperaturę do 18 stopni. Rozsada powinna być stale wilgotna.
Sadzenie rozsady do gruntu: po majowych przymrozkach (od połowy maja). Sadzimy do gruntu kiedy rośliny mają 4-5 liści właściwych. Sadzenie nie głębiej niż rosła rozsada. Nie można zasypać zgrubienia (zgrubienia spichrzowego), z którego wyrastają liście.
Niektórzy ogrodnicy, kiedy seler się ukorzeni i korzeń zacznie rosnąć, odkopują jego wierzch tak, żeby jego wierzchnia część była odkryta. Powoduje to większy rozrost korzenia selera.
Rozsada selera jest wrażliwa na niską temperaturę, optymalna do uprawy to 16-24 stopnie Celsjusza.
Jeśli w początkowym okresie wegetacji pojawią się chłodniejsze dni i noce, to mogą pojawić się “pośpiechy”, czyli pędy kwiatostanowe. Podobnie może się wydarzyć, kiedy seler będzie miał okresy w których gleba będzie zbyt sucha lub za mokra. Seler ma duże wymagania względem nawodnienia, szczególnie po posadzeniu w gruncie, i w okresie intensywnego wzrostu korzenia, czyli w okresie letnim. Aby uchronić rozsady przed chłodami możemy je okryć włókniną w chłodniejszych okresach i/lub nocami.
Młode rozsady powinny być wysadzone w wilgotną glebę. Najlepiej robić to w pochmurny dzień. Głębokość sadzenia powinna być taka sama jak głębokość rozsady.
Rozstaw sadzonek co 25 cm w rzędzie. Rzędy co 30-40 cm. W donicach można sadzić rośliny trochę gęściej.
Po wsadzeniu rozsad należy je solidnie podlać !

Seler lubi dużo wody bo sam w 90% się z niej składa! Gleba powinna być stale wilgotna, ale nie może być sytuacji, że rośliny stoją w wodzie. Podlewanie rano lub wieczorem, a w gorące letnie dni nawet i rano i wieczorem. Seler źle znosi wahania wilgotności w glebie, dlatego najlepiej jest podlewać seler systematycznie, stosując np. nawadnianie kropelkowe.
Aby gleba dobrze trzymała wilgoć i aby nie rosły w niej chwasty, można ściółkować ją zrębkami drzewnymi lub skoszoną trawą.
Nawożenie selera nie jest niezbędne, ale przy okazji nawożenia innych roślin możemy pod seler wlać nawóz z pokrzyw, biohumus lub nawóz uniwersalny do warzyw, najlepiej ekologiczny.
Zbiór plonów: od lipca do pierwszych przymrozków, ale liście np. do sałatek lub zup można podbierać cały czas. Trzeba tylko pamiętać, żeby odrywać po 1-2 liście z rośliny, bo seler do wzrostu korzenia potrzebuje liści, za pomocą których wyłapuje promienie słoneczne.
Seler dobrze przechowuje się w chłodnym pomieszczeniu, w pojemnikach zasypany piaskiem. Można też seler obrać, pokroić, podzielić na porcje i zamrozić.
Selera nie należy uprawiać na grządkach bezpośrednio po koprze, marchwi, pietruszce, cebuli, porze i selerze.
Dobre sąsiedztwo selera to czosnek, warzywa kapustne, ogórek, pomidor, por, szpinak.
