Uprawa czosnku nie jest trudna, ale o jednej, ważnej rzeczy nie można zapomnieć. Jeśli chcemy mieć duże główki czosnku, to musimy “zmusić” roślinę do budowania podziemnej części warzywa. Jeśli to zaniedbamy, to zamiast dużej główki, będziemy mieli piękne, ale nieużyteczne w kuchni kwiaty czosnkowe. W tym wpisie podpowiem, co i kiedy należy zrobić, żeby czosnek był duży.
# Uprawa czosnku
Uprawa czosnku nie jest trudna. Jest to warzywo, które nie wymaga zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Jesienią musimy odpowiednio przygotować glebę, która powinna być lekka, z dużą ilością składników próchniczych i kompostem. Powinna dobrze absorbować i gromadzić wodę, żeby czosnek cały czas miał do niej dostęp. Ja po zebraniu z grządek, na których ma rosnąć czosnek, wszystkich warzyw, usuwam chwasty, wysypuję na wierzch grządki warstwę kompostu, na to zrębki drzewne i na górę ściółkę ze skoszonej trawy. Robię to już we wrześniu, żeby wszystkie warstwy zaczęły “pracować” i zamieniać się w żyzną glebę.
Końcem października sadzimy ząbki czosnku do odpowiednio, jak opisałem powyżej, przygotowanej gleby i zapominamy o nim do wiosny. Warto opisać sobie grządki w których posadziliśmy czosnek, żeby wiosną nie posadzić w nich czegoś innego, zapominając, że jest tam wsadzony czosnek.
Przez cały okres wzrostu nie musimy w zasadzie nic przy czosnku robić, ewentualnie oczyścić grządkę z chwastów, jak będzie ich za dużo. Jedyny, ale ważny zabieg, jaki powinniśmy wykonać, przypada na czerwiec.
# Najważniejszy zabieg pielęgnacyjny przy uprawie czosnku
W czerwcu czosnek zacznie wypuszczać pędy kwiatowe. To wyglądające jak “świńskie ogony”, pozwijane pędy, z zalążkiem kwiatu na końcu. Mogą być grubsze lub cieńsze, w zależności od odmiany czosnku i jego wielkości. Niektórzy nazywają je wężami czosnkowymi lub strzałkami.


Jeśli zauważysz takie czosnkowe zawijańce, to usuń je z rośliny. Można je obciąć nożyczkami, przełamać i urwać palcami lub w dowolny inny sposób usunąć z rośliny. Jeśli tego nie zrobimy, czosnek zacznie koncentrować się na tworzeniu kwiatu, a później nasion, które z czosnkowego kwiatka powstaną i nie będzie rozwijał podziemnej części rośliny, która najbardziej nas interesuje. Usuwanie pędów czosnku trzeba rozpocząć już na początku czerwca i kontynuować przez cały miesiąc, bo każda roślina w swoim czasie wyda taki pęd kwiatowy. Im wcześniej go usuniemy, tym więcej czasu roślina będzie miała na powiększenie główki czosnkowej. Taki zabieg nazywa się ogławianiem czosnku. Po tym zabiegu główka czosnku może być o około 20% większa, niż gdybyśmy kwiatu czosnku nie usunęli. Pędy należy obrywać/obcinać jak najniżej, żeby czosnek niepotrzebnie nie próbował jeszcze rozwijać pędu kwiatowego.
# Pędy czosnku, jak można je wykorzystać?
Pędy te są jadalne, smakują “czosnkowo”. Jeśli mamy dużo czosnku w ogrodzie, to będziemy mieli dużo zdrowych, czosnkowych zawijańców. Można je wykorzystać na kilka sposobów:
- możemy je wyrzucić na kompost, żeby zamieniły się w nawóz dla roślin, ale trochę ich szkoda,
- możemy przygotować z nich oprysk, np. na mszyce. Wystarczy je pociąć na drobne części, zalać wodą i zagotować. Po około 10 minutach odstawiamy tą czosnkową “zupkę” od wystygnięcia. Później rozrabiamy z wodą i opryskujemy nią rośliny zaatakowane przez mszyce,
- można zamienić na nawóz, “ala gnojówka” i podlewać nim warzywa,
- można zrobić z nich pesto z orzechami,
- można je dodać do ogórków, podczas kiszenia,
- można zrobić z pędów czosnków pastę, z gotowanymi jajkami, do smarowania chleba,
- można pędy czosnku pokroić drobno i posypać kanapki jak szczypiorkiem, dodać do surówki, zupy, koktajlu itp. Ja uwielbiam pędy czosnku na kanapce, drobno pokrojone jak szczypiorek,
- można je ususzyć i wykorzystać zimą jako przyprawę do potraw,
- można je zamrozić i wykorzystać zimą jako przyprawę do zup itp.
- można przygotować pastę z twarogu, posiekanych pędów czosnku, i śmietany. Do tego ciepły chleb z masłem,
- można zrobić syrop z pędów czosnku, podobnie jak syrop z cebuli.

Jak widzisz, pędy czosnku można, a nawet powinno się wykorzystać w kuchni. W Internecie można bez problemu znaleźć przepisy, w których można wykorzystać czosnkowe pędy. Tylko od nas zależy, co z nimi zrobimy.
Najważniejsza rzecz, to usunięcie ich z roślin w czerwcu, żeby mieć duże główki czosnku, kiedy będziemy go zbierać. Ogławianie czosnku to jedyny, ale najważniejszy zabieg, jaki musimy przy uprawie tego zdrowego warzywa wykonać.