Wegetariańska mini pizza z cukinii, łatwa i szybka w przygotowaniu

Krótki przepis na szybką, łatwą w przygotowaniu, wegetariańską mini pizzę z cukinii. Dwie wersje, dwa różne smaki, oba tak samo wyśmienicie smakują. Dobry pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Polecam, szczególnie latem, kiedy mamy dostępne świeże warzywa. 

 

Składniki na pizzę
Składniki na pizzę

# Mini pizza z cukinii, pomidorów i sera

Składniki:

  • jedna cukinia, najlepiej taka w kształcie kuli
  • pomidor
  • ulubiony ser + tarta mozzarella
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz oregano

 

 

 

Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza.

Cukinię należy brać ze skóry, pokroić na plasterki grubości około 0,5-1 cm i ułożyć na blaszce lub kratce do pieczenia. Polecam wykorzystać papier do pieczenia, żeby cukinie nie przywarły do blaszki.

Pizza w piekarniku
Pizza w piekarniku

 

Plasterki cukinii posypuję solą, pieprzem i oregano i wstawiam do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 210 stopni Celsjusza na około 10 minut, żeby cukinia trochę zmiękła. W tym czasie myję i kroję pomidora na plasterki. Jeśli dodaję ser wędzony ala oscypek to też kroję go na plasterki. Bazylię myję i siekam na mniejsze kawałki.

Po 10 minutach kiedy cukinia już trochę zmięknie kładę na nią plaster pomidora, kawałek wędzonego serka, wszystko posypuję mozzarellą. Tak przygotowane mini pizzę wkładam z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut, do czasu aż ser się roztopi i trochę przyrumieni. 

Po zapieczeniu wyciągam wszystko z piekarnika, posypuję każdą pizzę odrobiną bazylii i mamy danie gotowe. Jeśli chcesz, możesz oczywiście dodać ketchupu lub innego sosu, dla podkręcenia smaku. 

Gotowa pizza z pomidorem
Gotowa pizza z pomidorem

 

 

# Mini pizza na winie 🙂

Drugi przepis to mini pizza na winie, czyli daję na nią wszystko, co się pod rękę nawinie. 

Składniki:

  • Kilka plasterków cukinii
  • żółty ser gouda i mozzarella
  • w moim przypadku, trochę ryżu z warzywami pozostałego z obiad 
  • sól, pieprz, oregano

 

Wykonanie pizzy jest podobne jak w pierwszym przepisie. Najpierw kroję cukinię na plasterki o grubości 0,5-1 cm, przyprawiam solą, pieprzem i oregano i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni Celsjusza przez 10 minut. Na trochę podpieczoną cukinię kładę ser gouda, na ser trochę pozostałego z obiadu ryżu z warzywami a całość posypuję serem mozzarella. Tak przygotowane mini pizze wracają do piekarnika na kolejne 10 minut, do czasu aż ser się roztopi i trochę przypiecze. Po tej krótkiej chwili pyszne danie jest gotowe. Przekładamy pizzę na talerz, możemy posypać ją świeżą bazylią, rukolą lub szczypiorkiem i gotowe. 

Oczywiście na cukinii można położyć nie tylko pomidory, ser i ryż. Jeśli masz swoje ulubione, inne składniki, to śmiało możesz je wykorzystać i stworzyć swoją, niepowtarzalną pizzę, której podstawą będzie cukinia. Ograniczeniem niech będzie tylko twoja wyobraźnia. 

Smacznego!

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
EKO Hortus -Bio, Eko zdrowe warzywa
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.