Krótki przepis na szybką, łatwą w przygotowaniu, wegetariańską mini pizzę z cukinii. Dwie wersje, dwa różne smaki, oba tak samo wyśmienicie smakują. Dobry pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Polecam, szczególnie latem, kiedy mamy dostępne świeże warzywa.

# Mini pizza z cukinii, pomidorów i sera
Składniki:
- jedna cukinia, najlepiej taka w kształcie kuli
- pomidor
- ulubiony ser + tarta mozzarella
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz oregano
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza.
Cukinię należy brać ze skóry, pokroić na plasterki grubości około 0,5-1 cm i ułożyć na blaszce lub kratce do pieczenia. Polecam wykorzystać papier do pieczenia, żeby cukinie nie przywarły do blaszki.

Plasterki cukinii posypuję solą, pieprzem i oregano i wstawiam do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 210 stopni Celsjusza na około 10 minut, żeby cukinia trochę zmiękła. W tym czasie myję i kroję pomidora na plasterki. Jeśli dodaję ser wędzony ala oscypek to też kroję go na plasterki. Bazylię myję i siekam na mniejsze kawałki.
Po 10 minutach kiedy cukinia już trochę zmięknie kładę na nią plaster pomidora, kawałek wędzonego serka, wszystko posypuję mozzarellą. Tak przygotowane mini pizzę wkładam z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut, do czasu aż ser się roztopi i trochę przyrumieni.
Po zapieczeniu wyciągam wszystko z piekarnika, posypuję każdą pizzę odrobiną bazylii i mamy danie gotowe. Jeśli chcesz, możesz oczywiście dodać ketchupu lub innego sosu, dla podkręcenia smaku.

# Mini pizza na winie 🙂
Drugi przepis to mini pizza na winie, czyli daję na nią wszystko, co się pod rękę nawinie.
Składniki:
- Kilka plasterków cukinii
- żółty ser gouda i mozzarella
- w moim przypadku, trochę ryżu z warzywami pozostałego z obiad
- sól, pieprz, oregano
Wykonanie pizzy jest podobne jak w pierwszym przepisie. Najpierw kroję cukinię na plasterki o grubości 0,5-1 cm, przyprawiam solą, pieprzem i oregano i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni Celsjusza przez 10 minut. Na trochę podpieczoną cukinię kładę ser gouda, na ser trochę pozostałego z obiadu ryżu z warzywami a całość posypuję serem mozzarella. Tak przygotowane mini pizze wracają do piekarnika na kolejne 10 minut, do czasu aż ser się roztopi i trochę przypiecze. Po tej krótkiej chwili pyszne danie jest gotowe. Przekładamy pizzę na talerz, możemy posypać ją świeżą bazylią, rukolą lub szczypiorkiem i gotowe.
Oczywiście na cukinii można położyć nie tylko pomidory, ser i ryż. Jeśli masz swoje ulubione, inne składniki, to śmiało możesz je wykorzystać i stworzyć swoją, niepowtarzalną pizzę, której podstawą będzie cukinia. Ograniczeniem niech będzie tylko twoja wyobraźnia.
Smacznego!