Wegetariańska mini pizza z cukinii, łatwa i szybka w przygotowaniu

Krótki przepis na szybką, łatwą w przygotowaniu, wegetariańską mini pizzę z cukinii. Dwie wersje, dwa różne smaki, oba tak samo wyśmienicie smakują. Dobry pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Polecam, szczególnie latem, kiedy mamy dostępne świeże warzywa. 

 

Składniki na pizzę

# Mini pizza z cukinii, pomidorów i sera

Składniki:

  • jedna cukinia, najlepiej taka w kształcie kuli
  • pomidor
  • ulubiony ser + tarta mozzarella
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz oregano

 

 

 

Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza.

Cukinię należy brać ze skóry, pokroić na plasterki grubości około 0,5-1 cm i ułożyć na blaszce lub kratce do pieczenia. Polecam wykorzystać papier do pieczenia, żeby cukinie nie przywarły do blaszki.

Pizza w piekarniku

 

Plasterki cukinii posypuję solą, pieprzem i oregano i wstawiam do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 210 stopni Celsjusza na około 10 minut, żeby cukinia trochę zmiękła. W tym czasie myję i kroję pomidora na plasterki. Jeśli dodaję ser wędzony ala oscypek to też kroję go na plasterki. Bazylię myję i siekam na mniejsze kawałki.

Po 10 minutach kiedy cukinia już trochę zmięknie kładę na nią plaster pomidora, kawałek wędzonego serka, wszystko posypuję mozzarellą. Tak przygotowane mini pizzę wkładam z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut, do czasu aż ser się roztopi i trochę przyrumieni. 

Po zapieczeniu wyciągam wszystko z piekarnika, posypuję każdą pizzę odrobiną bazylii i mamy danie gotowe. Jeśli chcesz, możesz oczywiście dodać ketchupu lub innego sosu, dla podkręcenia smaku. 

Gotowa pizza z pomidorem

 

 

# Mini pizza na winie 🙂

Drugi przepis to mini pizza na winie, czyli daję na nią wszystko, co się pod rękę nawinie. 

Składniki:

  • Kilka plasterków cukinii
  • żółty ser gouda i mozzarella
  • w moim przypadku, trochę ryżu z warzywami pozostałego z obiad 
  • sól, pieprz, oregano

 

Wykonanie pizzy jest podobne jak w pierwszym przepisie. Najpierw kroję cukinię na plasterki o grubości 0,5-1 cm, przyprawiam solą, pieprzem i oregano i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni Celsjusza przez 10 minut. Na trochę podpieczoną cukinię kładę ser gouda, na ser trochę pozostałego z obiadu ryżu z warzywami a całość posypuję serem mozzarella. Tak przygotowane mini pizze wracają do piekarnika na kolejne 10 minut, do czasu aż ser się roztopi i trochę przypiecze. Po tej krótkiej chwili pyszne danie jest gotowe. Przekładamy pizzę na talerz, możemy posypać ją świeżą bazylią, rukolą lub szczypiorkiem i gotowe. 

Oczywiście na cukinii można położyć nie tylko pomidory, ser i ryż. Jeśli masz swoje ulubione, inne składniki, to śmiało możesz je wykorzystać i stworzyć swoją, niepowtarzalną pizzę, której podstawą będzie cukinia. Ograniczeniem niech będzie tylko twoja wyobraźnia. 

Smacznego!

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
Exit mobile version