Jarmuż to super, mega zdrowe warzywo. A ten uprawiany w swoim ogrodzie, na zdrowej, organicznej glebie, bez chemii i sztucznych dodatków jest najlepszy na świecie. A musisz wiedzieć, że jarmuż można uprawiać w ogrodzie przez cały rok. Im jest zimniej, tym jest słodszy. Jest to dobry dodatek do koktajli. Tym razem pokażę Ci, jak ja przygotowuję koktajl z jarmużu i jabłka. Kilka składników, blender, kilka minut i zdrowy napój gotowy.
#Koktajl z jarmużu i jabłka – składniki
Składniki na koktajl z jarmużem i jabłkiem:
- kilka liści jarmużu, bez twardych łodyg
- 2 średniej wielkości jabłka, obrane ze skórki
- 2-3 daktyle
- ząbek czosnku
- kurkuma, cynamon, chlorella,
- 250 ml wody
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o właściwościach zdrowotnych jarmużu, to przeczytaj wpis na moim blogu: Jarmuż, super zdrowe warzywo
#Przygotowanie koktajlu z jarmużem i jabłkiem
Po przygotowaniu wszystkich składników pozostaje wrzucić je do blendera. Niestety, ja nie pociąłem jabłek na mniejsze kawałki i był problem z ich blendowaniem. Dlatego polecam do blendera wkładać składniki podzielone na mniejsze części. Łatwiej się zblendują. Na koniec dodaję trochę kurkumy, cynamonu i chlorelli, czyli naturalnych lekarstw i środków przeciwzapalnych. Wszystko zalewam szklanką wody i blenduję. Im dłużej blender będzie pracował, tym mniej większych kawałków będzie w koktajlu, i będzie on wyglądał jak smoothie.
Po zblendowaniu wszystkich składników mamy gotowy, zielony, zdrowy, smaczny koktajl. Nie jest aż tak słodki jak koktajl z banana i jarmużu, który opisałem też na blogu, ale smakuje wybornie. Idealny dla osób, które unikają węglowodanów. Jeśli chcesz, żeby smakował bardziej warzywnie, daj więcej jarmużu a mniej jabłka. Jeśli wolisz bardziej owocowy smak, zrób odwrotnie, więcej jabłka a mniej jarmużu. Po wypiciu takiej szklanki koktajlu nie musimy nic jeść przez dłuższy czas. Jest sycący i z powodzeniem może zastąpić np. śniadanie. Smacznego i na zdrowie, bo to bezcnenny skarb, o który musimy dbać.