Czosnek suszony, nasz ulubiony

Krótka instrukcja, jak przygotować swój własny, suszony czosnek. To dobry sposób na przechowywanie czosnku z własnego ogrodu w zimę. To doskonała przyprawa do dań, kanapek, zup i czego tam sobie zapragniesz. 

 

W naszej kuchni używamy bardzo dużo przypraw. Jeszcze do niedawna jedną z najczęściej zamawianych przez nas był czosnek granulowany. Zużywaliśmy go bardzo dużo i często musieliśmy go kupować. 

Z drugiej strony mamy swój ogród, w którym sadzimy swój własny czosnek i zbieramy okazałe plony ( w roku 2022 ponad 200 główek). Postanowiłem, że nie będziemy kupować czosnku granulowanego w sklepie i przygotujemy przyprawę z własnego, ogrodowego czosnku. Nigdy wcześniej tak nie przygotowywałem czosnku i nie znalazłem też żadnych porad, jak to się robi ale postanowiłem spróbować. Najpierw na małej ilości, wówczas jeszcze kupionego czosnku w sklepie. Obecnie idę na całość i przygotowuję czosnek w ilościach, jak na potrzeby domowe, hurtowych.

 

# Czosnek do suszenia 

Jak łatwo się domyślić, najpierw trzeba mieć czosnek. Możemy go kupić w markecie, na straganie, od producenta, sąsiada albo kogo tam chcemy. Ale najlepiej mieć swój własny, zdrowy, wiadomego pochodzenia czosnek z własnej działki lub ogrodu. 

Ile czosnku potrzebujemy? To zależy ile chcemy go mieć po wysuszeniu. Na początek proponuję przygotować kilka główek, a jak nam się spodoba i będzie smakowała ta przyprawa, to możemy ususzyć większą ilość. 

1. czosnek z ogrodu
Czosnek z własnego ogrodu

 

# Przygotowanie czosnku do suszenia 

Jak już mamy czosnek to musimy go obrać. Po obraniu ząbki należy umyć i co nieco osuszyć.

Obrane ząbki czosnku
Obrane ząbki czosnku

 

Kolejny, jak dla mnie najmniej przyjemny etap, to krojenie ząbków czosnku na plasterki. Każdy z ząbków trzeba podzielić na co najmniej 3 cienkie plasterki, żeby czosnek w miarę szybko się wysuszył. Nie jest to przyjemna czynność, bo podczas krojenia czosnek wydziela soki, które sprawiają, że palce się kleją. Najlepiej jest robić to na desce i w rękawiczkach, jak ktoś nie lubi czosnkowego soku i poklejonych palców. 

plasterki ząbków czosnku
Plasterki ząbków czosnku

 

Jak już mamy pokrojone wszystkie ząbki, to pora zabrać się za suszenie czosnku. Ja do tego celu używam suszarki do grzybów i ziół. To jedno z najlepszych urządzeń, jakie mamy w kuchni. Wykorzystujemy je do suszenia czosnku, rozmarynu, magi włoskiej, grzybów itp. Nasz suszarka ma 9 tacek na suszone produkty, regulację temperatury i czasu suszenia.

Czosnek układamy tak, żeby ząbki nie dotykały i nie nakładały się na siebie. To podnosi efektywność procesu suszenia. 

Suszenie czosnku
Suszenie czosnku

 

# Suszenie czosnku

Teraz główny punkt programu czyli solidne wysuszenie czosnku. Musi być suchy jak pieprz, piasek na pustyni lub jak tam sobie chcesz porównywać. 

Ja nastawiam temperaturę suszenia na 55-60 stopni Celsjusza i czas na 30 godzin. Po tym okresie zamieniam tacki w suszarce miejscami i te ułożone najwyżej trafiają na sam spód, a te z samego dołu na samą górę. Na różnej wysokości różnie czosnek wysycha i żeby mieć pewność, że dobrze go wysuszymy robimy taką zamianę. Po tych roszadach włączam suszarkę na kolejne 30 godzin. 

Czyli łączny czas suszenia czosnku to 60 godzin.

Nastawy suszarki do czosnku
Nastawy suszarki do czosnku

 

Suszenie czosnku
Suszenie czosnku
 

 

# Mielenie czosnku

Wysuszony czosnek możemy przechowywać w płatkach, lub też zmielić. Jeśli wybierasz opcję numer 1 to zbierz czosnek z suszarki, zamknij w szczelnym słoiku i po robocie. Jak chcesz mieć czosnek mielony, to czytaj dalej.

Po tych 60 godzinach można przejść do kolejnego etapu, czyli mielenia czosnku. Najpierw należy zebrać wysuszone kawałki i sprawdzić, czy są super suche. Mają się łamać jak suchary, nie mogą być gumowe i wilgotne. Jeśli trafi nam się taki niedosuszony kawałek to mamy dwa wyjścia. Albo zużyć go od razu, np. wrzucić do zupy lub sałatki, albo dosuszyć jeszcze przez kilka godzin. U mnie, przy załadowanej całej suszarce, czyli 9 tackach, zazwyczaj trafiają się jeszcze gumowe plasterki, które muszę dosuszyć. Zazwyczaj mam pół tacki takich wilgotnych kawałków.

Tak wyglądają wysuszone plasterki czosnku.

Czosnek wysuszony
Czosnek wysuszony

 

Jak już zbierzemy wszystko z suszarki, to bierzemy młynek do kawy lub jakieś inne urządzenie mielące i lecimy z czosnkiem. Wsypujemy trochę do młynka i mielimy na drobny proszek. 

mielenie czosnku
Mielenie czosnku

 

Kilka, kilkanaście sekund pracy młynka i mamy prawie gotową przyprawę. Teraz pozostaje jeszcze przesianie zmielonego proszku przez sitko, żeby oddzielić te kawałki, które się nie zmieliły do końca. Ja wrzucam je z powrotem do młynka i mielę w kolejnych przebiegach.

Przesiewanie czosnku
Przesiewanie czosnku

 

Przesiewanie czosnku
Przesiewanie czosnku

 

# Gotowy czosnek suszony, nasz ulubiony

Po wysuszeniu, zmieleniu, przesianiu czosnku przez sitko mamy naszą przyprawę. Wystarczy przesypać go do szczelnego słoika i gotowe. Drobno zmielony, czosnek suszony, który można wykorzystać jako dodatek do:

  • zup
  • sosów
  • sałatek
  • kanapek
  • samodzielnie wypiekanego pieczywa itp.

Zauważyłem, ze u nas w domu po czosnek w ząbkach sięgamy chętnie, ale częściej i chętniej wybieramy jednak suszony czosnek, nawet dzieci jedzą go bez oporu.

suszony, mielony, gotowy
Suszony, mielony, gotowy

 

suszony, mielony, gotowy
Suszony, mielony, gotowy

 

 


 

# Ile tracimy podczas suszenia czosnku?

Przy okazji suszenia naszego czosnku postanowiłem sprawdzić, jak zmieni się waga produktu po wysuszeniu.

Do suszenia przygotowałem 0,5 kg surowych ząbków czosnku.

waga surowych ząbków
Waga surowych ząbków

 

Po wysuszeniu zebrałem z suszarki 194 gramy czosnku, czyli niecałe 40% wsadu. Wynika z tego, że w czosnku było 60% wody. 

waga wysuszonych ząbków
Waga wysuszonych ząbków

 

Zachęcam do spróbowania i wysuszenia choćby kilku ząbków czosnku i zmielenia ich. Jeśli wcześniej nie używałeś tej przyprawy w kuchni, to polecam. 

Suszenie czosnku to także niezły sposób na przechowanie jego nadmiaru do kolejnego sezonu ogrodowego, kiedy znów będziemy zbierać świeży czosnek z ogrodu. 

W ty jakie masz sposoby na przechowanie czosnku w zimie? 

 

Postaw kawę dobry człowieku

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 rok temu

[…] Czosnek suszony, nasz ulubiony […]

trackback
11 miesięcy temu

[…] i suszarka musi pracować 50 godzin. Jak łatwo policzyć, kosztuje mnie to 3,5 zł. O naszym ulubionym czosnku suszonym napisałem na moim drugim […]

trackback
10 miesięcy temu

[…] Czosnek suszony, nasz ulubiony […]

4
0
Would love your thoughts, please comment.x