Najtańszy, najprostszy sposób na przesiewanie kompostu

Krótko i na temat. W tym wpisie pokażę wam, jak najprościej przesiewać kompost. Ja w taki sposób przesiewam ten najlepszy na świecie nawóz już od kilku sezonów i nie narzekam. Owszem, może trzeba się trochę napracować, ale warto. W zamian otrzymujemy super ziemię kompostową, której zawsze brakuje w ogrodzie.

 

#Niemal darmowy przesiewacz do kompostu

Każdy, kto uprawia swój ogród warzywny wie, że najlepszym i najzdrowszym nawozem jest kompost. Własny, wyprodukowany z odpadków organicznych z własnego ogrodu, bez niechcianych dodatków. Pierwsza część produkcji kompostu jest prosta, stawiamy lub budujemy kompostownik i wrzucamy do niego odpadki organiczne z kuchni i ogrodu. To wszystko przekładamy co jakiś czas kartonami, żeby dżdżownice miały się gdzie rozmnażać i cierpliwie czekamy. Mniej więcej po roku mamy już trochę gotowego kompostu, który można wykorzystać w ogrodzie. Jeśli np. zakładamy nowe grządki podwyższone, to taki przekompostowany materiał można po prostu wybrać z kompostownika i wsypać na dno grządki. Jest idealny, nawet, jeśli w kompoście będą większe nie przekompostowane kawałki. W grządce zdążą się do końca rozłożyć i zamienić w cudowną ziemię kompostową.

Kiedy dodajemy kompost na grządki jako ściółkę lub wierzchnią warstwę, lub kiedy chcemy wykorzystać kompost jako ziemię do sadzenia kwiatów lub przygotowanie rozsad, to powinniśmy go wcześniej przesiać, żeby oddzielić od gotowego kompostu większe, nie przekompostowane jeszcze kawałki materii organicznej. Jak to zrobić niemal bezkosztowo?

Do przesiania kompostu będzie nam potrzebne:

  • zwykła, plastikowa skrzynka, np. po pomidorach lub innych warzywach
  • taczka lub jakaś płachta, inny większy pojemnik
  • rękawiczki
  • trochę chęci i wolnego czasu

Podejrzewam, że wszystkie te „gadżety” macie w domach i nie musicie wydawać na prosty przesiewacz do kompostu ani grosza.

 

#Jak przesiewać kompost w amatorski sposób?

Jak już mamy gotowe powyższe narzędzia, to bierzemy się do pracy. Wkładamy do naszej skrzynki dwie garści kompostu, najlepiej z dna kompostownika i przesiewamy. Wystarczy energicznie potrząsać skrzynką nad taczką lub kawałkiem płachy rozłożonej na ziemi i mamy gotowy, przesiany kompost. Do taczki wpadnie gotowy kompost a w skrzynce zostanie to, co nieprzekompostowane, co powinno wrócić do kompostownika. Poniżej, na filmie widać, jak ja przesiewam kompost. Tym razem wyciągam go z worków, ale to dlatego, że wymieniałem kompostowniki na nowe i musiałem wybrać ze starych całą ich zawartość. Normalnie, wyciągam co nieco kompostu z dna kompostownika i przesiewam to, co jeszcze nie do końca przekompostowane wraca na samą górę kompostownika. Dzięki temu mieszam świeżą frakcję organiczną z już przekompostowaną, w której są bakterie, grzyby i dżdżownice, czyli wszystko, co produkuje dla nas kompost w kompostowniku. 

 

 

#Kilka porad, dla producentów i przesiewaczy kompostu

  1. Kompost najlepiej przesiewać, kiedy jest nieco przesuszony, wtedy nie przykleja się do skrzynki i nie zbryla podczas przesiewania
  2. Jeśli kompost jest mokry, można rano wybrać go z kompostownika i wysypać na jakiejś plandece lub folii, żeby nieco podeschnął. Po południu można z powodzeniem go przesiewać
  3. Kompost można przesiewać przez cały rok, gotowy przechowywać w foliowych workach, żeby nie przeschnął i wykorzystać, kiedy będzie potrzebny. Nieco więcej warto przygotować jesienią, żeby mieć gotowy kompost na wiosenne przygotowywanie sadzonek i wysadzanie roślin.
  4. Nie trzeba przesiewać całego kompostu od razu, można np. przygotować jedną taczkę tygodniowo, żeby nie przeforsować się fizycznie i nie cierpieć z powodu bolących pleców przez kilka następnych dni. Małymi krokami można osiągnąć wiele. 
  5. Przy okazji przesiewania kompostu możemy usunąć z niego wszystkie niechciane śmieci, takie jak kawałki folii, naklejek i innych „skarbów”, które przypadkowo znajdą się w kompoście. 
  6. Gotowy, przesiany kompost można od razu wykorzystać na grządkach, jako podłoże do roślin lub jako ściółkę na grządkach. 

 

Jeśli chcesz wiedzieć, jak produkować kompost bez przesiewania, to zobacz te wpisy:

Podziemny kompostownik Combiosoil, prawie idealnie, ale PROSPERPLAST musi co nieco poprawić.
Kompostowanie na grządkach czyli kompostowanie bezpośrednie
Dlaczego zakopuję odpadki z kuchni na grządkach, czyli kompostowanie bezpośrednie.

 

A TY jak przesiewasz swój kompost, masz jakiś sprawdzony sposób na oddzielenie gotowego kompostu od części jeszcze nie przekompostowanej?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
EKO Hortus -Bio, Eko zdrowe warzywa
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.